Forum
¤  Cmar-net.org Forum Index
¤  View posts since last visit
¤  View your posts
¤  View unanswered posts
Cmar-net.org
Prvi hrvatski metal e-zine
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

CRKVA, VJERA, BOG
Goto page Previous  1, 2, 3 ... 36, 37, 38 ... 81, 82, 83  Next

Post new topic   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    Cmar-net.org Forum Index -> Knjiznica View previous topic :: View next topic  
CRKVA, VJERA, BOG
Author Message
Lucifer
Forum member

Status: Offline

PostPosted: Sat Aug 18, 2007 16:44    Post subject: Reply with quote

Isis Rosenkreuz wrote:

Da se razumijemo, nisam ja nikakva Majka Tereza

Čemu uopće uspoređivanje s "ghulom iz Calcutte"? Mislim da bi pogotovo kritičari vjere i religije trebali koristiti drugačije meme, a ne proguravati religijske gluposti. Zašto ne reći "nisam ja Henri Dunant", pogotovo kada u rečenici ispred spominješ Crveni Križ? Think

Charon l'Cypher wrote:

Ne bih rekao da su mentalno retardirani.

Gle, nevezano za zaglupljivanje.... ili to vjeruju, pa su mentalno retardirani, ili nevjeruju, pa su prokleti licemjeri. Hm, odluke, odluke. Razz

Charon l'Cypher wrote:

U svakom slucaju, staris. Razz Smijeh je jedina obrana od gluposti. Mr. Green

Ma jest..... ali to je kao da gledam Pervanovu sinhronizaciju Hloverke. Da, zabavno je prvih par puta.... no nakon 187,465 puta slušanja "A JA MISLA, AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!", već postane dosadno. Isto ovdje. Kad bi bar smislili neke nove retardacije, možda bih se opet smijao. Zaboravljaš da ja, za razliku od većine, češće provodim vrijeme aktivno tražeći takve stvari, tako da mi to nije ni čudni, ni novo. A ni smješno više. Sad

Forum member

PostPosted: Sat Aug 18, 2007 17:02    Post subject: Reply with quote

quote:
ZNANOST je samo oruđe kojim promatramo i objašnjavamo fizički svijet te nikako ne može biti osnova za prosuđivanje stvarnosti.

hmm.., mislim da je ovo pravilnije:

RELIGIJA je samo oruđe kojim promatramo i objašnjavamo fizički svijet te nikako ne može biti osnova za prosuđivanje stvarnosti.

dalje u članku slijedi demantiranje starosti Zemlje s objašnjenjem da bi se pogrešnim određivanjem starosti mogla srušiti čitava teorija evolucije. ali uzmimo u obzir da jednako tako ne postojanjem boga može se srušit teorija stvaranja Zemlje. pa sad, ko je u pravu?..
i zatim se nastavlja s pitanjem da li znanstvenici zaslužuju takvo povjerenje!! neka mi rađe daju jedan razlog čime svećenici zaslužuju ikakvo povjerenje!! Rolling Eyes

Back to top View user's profile Send private message
Charon l'Cypher
Forum mender

PostPosted: Sat Aug 18, 2007 17:12    Post subject: Reply with quote

Lucifer wrote:

Isis Rosenkreuz wrote:

Da se razumijemo, nisam ja nikakva Majka Tereza

Čemu uopće uspoređivanje s "ghulom iz Calcutte"?

Informiraj neinformirane: sto imas protiv nje? Think Ponesto sam cuo prije koju godinu, ali tesko je procijeniti koji su izvori koliko biased. Sad

I, kad smo vec kod toga (teskog nalazenja nepristranih izvora), volio bih cuti ponesto o Scientologiji. Smile

Jasno, vjerujem da ces reci odakle koji podatak/optuzba (barem otprilike). Wink

Chucky's bride wrote:

i zatim se nastavlja s pitanjem da li znanstvenici zaslužuju takvo povjerenje!! neka mi rađe daju jedan razlog čime svećenici zaslužuju ikakvo povjerenje!! Rolling Eyes

Pa zato sto oni kazu da Bog tako kaze, naravno! Razz Wink

desert rain
Forum member

PostPosted: Sat Aug 18, 2007 19:13    Post subject: Reply with quote

Dead rose wrote:

Baš sam sad mislila napisati nešto o promjenama u crkvi i o tome kako se u crkvi stvari sporo mjenjaju ali da se bar nešto poduzima.

Je, je. Evo u 'mojoj' crkvi su sad stavili klima uređaj (baba kaže) i tak. A svećenik je dobio 2 satelitske. Sad mu neće u jacuzziu bit tak dosadno. Ipak se nešta i radi!

I know all the rules but the rules did not know me
Lucifer
Forum member

PostPosted: Sat Aug 18, 2007 19:19    Post subject: Reply with quote

Charon l'Cypher wrote:

Informiraj neinformirane: sto imas protiv nje? Think Ponesto sam cuo prije koju godinu, ali tesko je procijeniti koji su izvori koliko biased. Sad

I, kad smo vec kod toga (teskog nalazenja nepristranih izvora), volio bih cuti ponesto o Scientologiji. Smile

Jasno, vjerujem da ces reci odakle koji podatak/optuzba (barem otprilike). Wink

Ofkors.

Počeo bih jednom neosporivom činjenicom.... Hospicij koji je otvorila u Kalighatu se zove "Dom za umiruće". Ne starački dom. Ne bolnica. Ne utočište. Dom za umiruće. Distinkciju između kvalitetne medicinske pomoći i krova nad glavom nudi i Lancet (Volume 344, Number 8925. Saturday 17 September 1994 Page 807-808). Sam članak je ukupno neutralan, jer spominje i pozitivan učinak "krova nad glavom", kao i katastrofalan loše brige:
Quote:

What sort of medical care do they get? It is haphazard.

Quote:

I saw a young man who had been admitted in poor shape with high fever, and the drugs prescribed had been tetracycline [antibiotic] and paracetamol [commonly known in the U.S.A. as "Tylenol"]. Later, a visiting doctor diagnosed probable malaria [which is unaffected by antibiotics] and substituted chloroquine [anti-malarial]. Could not someone have looked at a blood film?

Quote:

Finally, how competent are the sisters at managing pain? On a short visit I could not judge the power of their spiritual approach, but I was disturbed to learn that the formulary includes no strong analgesics.

Također postoje i optužbe o višestrukom iskorištavanju nesteriliziranih igala, no nisam ih još u potpunosti potvrdio. Znam da ih Hitchens spominje u The Missionary Position, ali nemam knjigu, tako da nemam njegov izvor.

Onda postoji cijelo pitanje financija.
1998 je njemački časopis Stern iznio dokaze godišnjem primitku oko 50 milijuna dolara na račun Sestara Misionarki Ljubavi (engleski prijevod: http://members.lycos.co.uk/bajuu/).
Također je poznata činjenica da je MT primala lovu od osuđenog varalice Charlesa Keatinga, kao i diktatora "Baby Doc" Duvaliera

(Sa ženom "Baby Doca")
No, ne samo to, MT se zalagala za Keatinga tijekom njegovog suđenja, pišući pismo predsjedajećem sudcu, tražeći, u osnovi, milost za Keatinga jer je ovaj darovao 1.25 milijuna dolara Sestara Misionarki Ljubavi, tražeći ga da se zapita "što bi Isus učinio". Na pismo javnog tužitelja da se MT zapita "što bi Isus učinio" da je dobio dio ukradene love, naravno, nema odgovora.

Treća stvar je njena Nobelova nagrada. Bez puno rasprave, citat s primanja Nobelove nagrade za mir:
Quote:

But I feel that the greatest destroyer of peace today is abortion, because it is a war against the child - a direct killing of the innocent child - murder by the mother herself. And if we accept that a mother can kill her own child, how can we tell other people not to kill one another?
....
Any country that accepts abortion is not teaching the people to love, but to use any violence to get what they want. That is why the greatest destroyer of love and peace is abortion.
(izvor)

Ukini abortus, neće više biti rata. Fakat nobelovski materijal.

Slično tome, Tereziju se često spominjalo u kontekstu borbe protiv siromaštva, no:
Quote:

I think it is very beautiful for the poor to accept their lot, to share it with the passion of Christ. I think the world is being much helped by the suffering of the poor people
(izvor)

Ili, recimo, o njenom suosjećanju s ljudima:
Quote:

One day I met a lady who was dying of cancer in a most terrible condition. And I told her, I say, "You know, this terrible pain is only the kiss of Jesus--a sign that you have come so close to Jesus on the cross that he can kiss you." And she joined her hands together and said, "Mother Teresa, please tell Jesus to stop kissing me."
(izvor)

Također bi se dalo reći i riječ ili dvije o njenoj konzistentnosti. Sudjelovala je aktivno i osobno u RKCovoj kampanji 1996 u Irskoj da se ne dozvoli pravo na razvod (Shocked), dok s druge strane njen komentar o razvodu Diane odjekuje:
Quote:

It is a good thing that it is over. Nobody was happy anyhow.

Jeli MT bila čudovište koja nikad ništa dobro nije napravila, naravno da nije. No definitivno nije svetica. Njena paušalna djela davanja krova nad glavom i futona za spavanje su napuhana dozlaboga, u cilju kreiranja "modernog sveca" što je preraslo u njen kult ličnosti. Da, organizirala je neke stvari koje su pomogle nekima, no ako ćemo priznati to, valja priznati da je bila licemjer (Diana), kriminalac (Keating + Duvalier = "posession of stolen goods"), religijski ekstremist ("bol = Isusovi poljupci") kao i velika prepreka izjednačavanju životnih uvijeta i smanjivanju siromaštva ("siromašni moraju prihvatiti svoju situaciju").

Ono što je posebno perverzno je da se, kao što smo vidjeli gore, "lik i djelo" Majke Terezije koristi i od strane inače razumnih ljudi, kritičara RKCa, kao nešta uzvišeno čemu se treba težiti. Zašto takav tretman ne dobivaju Henri Dunant zbog Crvenog Križa, ili organizacije poput Médecins Sans Frontières ili Aestetic Argentina, jebenog pojma nemam.

Oh, može li biti što ta ekipa ne spominje Isusa 30ak puta po govoru? Rolling Eyes Wall bash

Scientologija dolazi kasnije, idem popit nešta za smirenje živaca.

Forum member

PostPosted: Sat Aug 18, 2007 19:28    Post subject: Reply with quote

desert rain wrote:

Evo u 'mojoj' crkvi su sad stavili klima uređaj (baba kaže) i tak. A svećenik je dobio 2 satelitske. Sad mu neće u jacuzziu bit tak dosadno. Ipak se nešta i radi!

"Bog nije protiv bogatstva dok god bogatstvo služi Bogu i nama a ne mi njemu. "
Evo odgovora za sve vas zle kriticare Laughing

citat uze iz http://www.rijeczivota.hr/index.php?id=7&backPID=7&tt_news=98 - ima jos dobrih provala...

normalan

PostPosted: Sat Aug 18, 2007 19:47    Post subject: Reply with quote

@charon i luc - ne mogu vam nać na netu, ali iz nekoliko knjiga koje se bave psihologijom tako piše. broj 30 sam bubnuo bzvz. to ovisi o jačini stava i o jačini situacije koja ga mijenja, ali treba u prosjeku u norm. uvjetima oko 15-30 godina.

Stav - čine ga tri komponente: emocionalna, kognitivna i ponašajna. Zbog ove prve se najteže mijenja, a zbog ove zadnje se najviše formira.

Mišljenje - ne uključuje emoc. i kogn. komponentu. Na osnovu mišljenja se formiraju stavovi.

Ne da mi se sad tu još detaljno pisat i objašnjavat, ali u tome je primarna razlika.

@ Isis - ljudi nisu po prirodi dobri. I to zbog bio-fizioloških uvjeta. Postoje određene žlijezde koje su odgovorne za loše osjećaje. Sad sam trenutno u procesu čitanja knjige, pa ne mogu još navesti sve dokaze u potpunosti, ali ugl. po prirodi ljudi nisu baš dobri.
Zato je bila potrebna religija da smiri ljude.
Sad možda više i nije potrebna, ali je definitivno bila.
Religije su, kao što sam rekao i kao što još uvijek tvrdim, poput pomoćnih kotačića za civilizaciju.

Forum member

PostPosted: Sat Aug 18, 2007 20:21    Post subject: Reply with quote

@Panurg- znači li to da su ljudi po prirodi naivni i povodljivi( čine dobro jer im netko tvrdi da je tako pravilno) ili dvolični( čine dobro da ih ne kazni bog)?
evo sad za primjer uzimam RKC-od kad je religija smirivala ljude? samo uzmi u obzir mržnju koju crkva iskazuje prema svima koji se nisu slagali s njenim pravilima, a to se do danas nije promijenilo!
a sad što se tiče tih pomoćnih kotačića u razvoju civilizacije- neznam dal da se smijem il plačem od muke.. vjerojatno mi se zavrtjelo u glavi dok sam gledala planete koje kruže oko Zemlje.. Rolling Eyes

Lucifer
Forum member

PostPosted: Sat Aug 18, 2007 21:08    Post subject: Reply with quote

Panurg wrote:

Zato je bila potrebna religija da smiri ljude.

Jared Diamon, s druge strane, tvrdi da je religija bila potrebna za opravdanje kleptokracije društvenih uređenja većih od plemena. S druge strane, ta kleptokracija je pomogla civiliziranju ljudi ("policija"), tako da je stvar definitivno povezana. Kontam da je ljudima lakše reći "moraš" i zaprijetiti vječnom kaznom nego ih pozivati na empatiju i filozofske osnove altruizma. Što je zanimljivo, pošto se danas argumentira da je upravo to "moraš" i ta vječna kazna ultimativni moralni argument. Rolling Eyes

normalan

PostPosted: Sun Aug 19, 2007 11:08    Post subject: Reply with quote

Chucky's bride wrote:

@Panurg- znači li to da su ljudi po prirodi naivni i povodljivi( čine dobro jer im netko tvrdi da je tako pravilno) ili dvolični( čine dobro da ih ne kazni bog)? evo sad za primjer uzimam RKC-od kad je religija smirivala ljude? samo uzmi u obzir mržnju koju crkva iskazuje prema svima koji se nisu slagali s njenim pravilima, a to se do danas nije promijenilo!a sad što se tiče tih pomoćnih kotačića u razvoju civilizacije- neznam dal da se smijem il plačem od muke.. vjerojatno mi se zavrtjelo u glavi dok sam gledala planete koje kruže oko Zemlje.. Rolling Eyes

Ljudi jesu po prirodi prilično povodljivi. A kasnije su samo spojili ugodno s korisnim. (više-manje)

Pa u početku je očito religija smirivala ljude.
Religije su prvi društveno politički poretci. Umjesto Ustava i zakona imaju Boga i zapovjedi.

??? preciziraj malo, nisam shvatio tvoju šalu/dosjetku/što-već.

House-Wife

PostPosted: Sun Aug 19, 2007 12:11    Post subject: Reply with quote

Pretpostavljam da se odnosila na geocentričnu teoriju koju je Crkva branila.

A što se tiče religije... Mislim da više nego njen učinak smirivanja ljudi i njihovog odvlačenja od divljaštva, religija je imala (a ima i dan danas) taj efekt ne da te smiri u nekom sociološkom pogledu već da te smiri od straha od nepoznatog - konkretnije, od straha od smrti.
Ne znam, i ta teorija o smirivanju stoji, ne bih ju skroz odbacila, iako sam sklonija složiti se sa Diamondovom teorijom opravdanja za zločine. A to opravdanje je RKC kroz stoljeća jako obilato koristila. Sveti ratovi, Sveti pohodi...
Možda se varam, ali prije monoteizma je rat bio rat, bez onog pridjeva "sveti" i to zato što se jednostavno htjela zemlja, robovi i sve što ide uz osvajanje, i zato što je kralj (ili tko već) tako odlučio. Nisu baš miješali boga/bogove osim što su ih prizivali za zaštitu i pomoć, te im onda zahvaljivali za (eventualan) pozitivan ishod. Ali slobodno me ispravite ako se varam.

@Lucifer - Majka Tereza...Definitivno stojim iza toga da nisam Majka Tereza, a još manje mi je ona uzor Laughing . Bila sam čitala o nekim kontroverzama njene "svetosti" (baš to vezano za pobačaje i za stanje siromaštva kao društveno prihvatljivim, što više, pohvalnim), ali ovo što si ti ostavio je blago rečeno degutantno. Smatrala sam njen rad ekstremnim (da, i "dobrota" može izgledati kao neprirodno pretjerivanje i forsiranje) i u promidžbene svrhe, ali onaj citat sa onom ženom koja boluje od raka, ono je bolesno.

Whose sons are always free"

Nobel invented dynamite. I won't accept his blood money.

If you talk to God you're religious. If God talks to you, you're psychotic.
Chucky's bride
Forum member

PostPosted: Sun Aug 19, 2007 14:39    Post subject: Reply with quote

@Panurg - da, ona provala se odnosila na geocentričnu teoriju... ugl čim si spomenuo da su reljgije pomoćni kotačići u razvoju civcilizacije, zapitala sam se kakvom to razvoju religije doprinose! ok, tvrdnja da su religije prvi druš.-pol. poretci stoji ali što je s razvojem znanosti koji se stoljećima kočio?(a prema onom članku sa prošle il koje već stranice izgleda da se to čini i danas)
a sad kad tvrdiš da je religija smirivala ljude, priznajem da je djelomice točno..evo primjer je španjolska inkvizicija, osnovana je kako bi se obranile društvene, kulturne i religiozne vrijednosti katolizma, a inkvizitori su imali ulogu uspostavljanja mira. doduše posljedica svega je progon židova i muslimana, općenito moralno neprihvatljivih(od strane crkve) običaja!
nije da se ne slažem s tvojim mišljenjem ali treba sagledati kako su religije djelovale na razvoj drugih područja u životu

Panurg
normalan

PostPosted: Sun Aug 19, 2007 15:34    Post subject: Reply with quote

@ djevojke - super ako se slažete da su religije poretci. koristeći riječ "smirivanje" sam mislio na "odvajanje od prirodnog stanja" (džungla i bezakonje). Civilizacija u smislu donošenja pravila i poštivanja istih.
Što se tiče branjenja geocentrične teorije... to je onda bilo uvriježeno mišljenje i moralo ga se braniti.
Recimo, fizičari su donedavno mislili da je gorenje proces u kojem se oslobađa flogiston, koji je isto kemijski element (to ne postoji) i gorljivo su branili tu svoju teoriju i trebalo je nekoliko godina da se dokaže da je gorenje proces kakav je i da nema nikakvog flogistona.
Ugl. i sam znanost ima svoje dogme i sve što se krši s dosad otkrivenim teorijama je ludost i svetogrđe.

House-Wife

PostPosted: Sun Aug 19, 2007 18:30    Post subject: Reply with quote

sleeper wrote:

Koliko se god slažem ili ne slažem sa stvarima koje se ovdje pišu, mogu li ja bit onaj koji će reći BACK ON TOPIC?

Ajmo malo o scijentologiji Laughing

Slažem se.
I ovo me podsjetilo na epizodu koja se dogodila frendici iz Italije.
Naime, cura je studirala psihologiju i pisala magistarski rad o manipularinju ljudske psihe i odlučila da joj tema bude povezana sa Scientology i sa njihovom metodom pridobivanja poklonika.
Najprije je pročitala dosta toga o njima, njihove priručnike, "filozofiju života", a i neke kritike. I nakon toga je bila spremna da se uvali u jednu podružnicu i na početku je bila običan član. Davali su joj neke psihotestove pomoću kojih bi se trebao profilirati karakter dotičnog člana i vodili jako puno razgovora s njom da bi se, na neki način, otvorila i izbiflala što ju tišti, kakv joj je život i slično.
Kada su skužili da je cura tvrdi orah, odnosno da se ne da lako manipulirati, predloženo joj je da na bude običan član, već da ide na stepenicu više kao mentor (praktički je trebala postati obrađivač, manipulator). Veli da je i ona sama razgovarala sa mnogim kandidatima, a pretežno se radilo o ljudima koji su, možda zbog usamljenosti ili pomanjkanja komunikacije sa bližnjima, jedva čekali da pričaju o sebi, svojim problemima, svojim težnjama i nadama.
To je sve skupa potrajalo više od godinu dana. Nakon što je završila sa svojim radom za magisterij, htjela se povući. I povukla se. Ali je imala brdo sranja s njima. Bila je prisiljena promijeniti telefonski broj jer je dobivala prijeteće poruke, prijetili su joj da će joj uništiti karijeru ako izbifla nešto o njihovom modus operandi i o metodici sekte (a to je bilo lako izvedivo jer je cura primijetila da se po tim sektama skuplja, kako reći, "krema društva", znači - doktori, odvjetnici, lokalni političari - naravno, bilo je i običnih ljudi, ali i sama je rekla da je ostala zapanjena kada je skužila koliko pripadnika nekog "srednje-višeg staleža" pada na te fore). Dobivala je prijeteće pozive i nakon što su skužili (valjda baš preko tih pozicioniranih članova) da je o njima pisala rad te da je njeno učlanjenje imalo znanstvene svrhe.
Na kraju je sve to skupa prestalo, iako joj i dan danas nije svejedno kada zazvoni telefon (usput je počela i trenirati aikido, nikad se ne zna).
Sve u svemu, veli da koriste baš psihološke metode za lomljenje nečije volje, s time da rade na tome da sve to ispada kao da ti prihvaćaš njihov nauk, postepenu, kroz nekakvu spoznaju sebe, a ne da ti je nametnut "obradom". Primjetila je i to da, što više ulažeš u novčanom smislu, odnosno što su veće donacije, veće su ti i šanse za poziciju unutar hijerarhije (naravno, i to ima svoj limit). Bilo joj je i rečeno, dok je bila u tome, da se ne mora bojati ničega, da oni imaju "svoje ljude" na dobrim pozicijama i da ju mogu izvući iz bilo kakvog problema.
Moj dečko ju je nakraju upitao:"Pa dobro, u čemu je onda caka tog nauka, koja im je krilatica ili moto", a ona je rekla:"Praktički, kada svedeš to na neku banalnu reklamu, krilatica bi im mogla biti "Everything is possible. You can do it". Iskoriste tvoje boljke, uvjere te baš preko njih da si sada na fazi doživljavanja neke iluminacije i kada napokon to prihvatiš, ispadaš nadčovjek kojemu je sve moguće".

Whose sons are always free"

Nobel invented dynamite. I won't accept his blood money.

If you talk to God you're religious. If God talks to you, you're psychotic.
sleeper
Forum member

PostPosted: Sun Aug 19, 2007 19:29    Post subject: Reply with quote

Dakle, ta cura je basically postala... Psihijatar? Ili nekakva verzija thereof? Em su zli, em su licemjerni Laughing Fascinantno, sudeći po prijeziru koji imaju prema psihijatriji.

Đizs, koliko ljudi može pasti na pseudomistični give-me-money-and-I'll-help-you crap propalog SF pisca. Katastrofa. Mislim, body thetans... Treba nam scijentolog na ovom topicu da nam objasni.

Post new topic   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    Cmar-net.org Forum Index -> Knjiznica All times are GMT + 2 Hours
Goto page Previous  1, 2, 3 ... 36, 37, 38 ... 81, 82, 83  Next
Page 37 of 83

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum

Galaxian Theme 1.0.2 by Twisted Galaxy